Velkommen skal dere være!

Som en (en gang for lenge siden) håpefull journalist-spire, så er denne bloggen mitt fristed til å utfolde meg fritt omkring det som tar opp det meste av fritiden min, nemlig Odin og hans trening! Det jeg skriver er selvfølgelig mest for min egen del som treningsdagbok, men jeg håper allikevel at andre lesere vil kunne ha nytte av eller bare la seg underholde av alt det vi finner på ute i skog, mark og fjellheim. God lesing! ;-)

tirsdag 16. november 2010

indikasjonstrening på patruljesøk

Etter samtalen med Hugo på lørdag så ble det en liten økt med innlæring av indikasjoner under patruljegang idag tidlig. Etter å ha kjørt Siv til ksolen for eksamen, så tok jeg Odin med meg til Sviland og gikk avgårde inn i valpeskogen armert med jakker og sekker som for anledningen skulle få jobben som gjenstander. Jeg gikk innover stien/midtlinja i valpeskogen og kastet jakker og sekker innover i skogen slik at det ikke skulle bli noen mulighetter for Odin å få overvær av spor. Det viktigste i denne omgang var jo at gjenstandene ikke skulle ligge mer enn ca 10 meter eller så fra midtlinja, og at Odin skulle få gå rett ut (med meg på slep) og rett i belønning når han indikerte skikkelig. Etter at dette var gjort hentet jeg Odin og vi trasket avgårde. Jeg gikk med ham i relativt kort line, og hver gang han valgte å snuse på bakken eller markere over andre tisseflekker, så stoppet jeg helt opp, og han fikk ikke gå videre før han hadde nesa opp fra bakken. Når han fikk overvær av gjenstandene roste jeg forsiktig og når han da begynte å trekke i lina for å få komme ut til gjenstanden, så holdt jeg akkurat nok igjen i lina til at han måtte dra godt for å komme seg fremover, samtidig som jeg lt lina file ut gjennom fingrene med mer motstand jo nærmere han kom gjenstandene. På første forsøk var Odin litt nølende når han merket at jeg holdt igjen, men etter det så koblet han inn 4x4-en og dro på det han kunne så snart han fikk overvær. Jeg fulgte med helt ut og belønnet skikkelig ute ved gjenstandene på alle 5 forsøkene.

Videre i prosjektet er målet å hjernevaske inn denne indikasjonstypen slik at Odin blir lettere å lese når det gjelder overvær mens han er i bånd, samt å trene inn sitt-markering ved lydpåvirkning. Om alt går like bra som idag, så satser jeg på å få forsterket disse adferdene nesten til det ekstreme, slik at det ikke vil være noen tvil når han hører eller lukter noe mens vi går i bånd. Det er sikkert flere som synes det virker litt mye å jobbe med dette siden det tross alt er en relativt enkel sak å lese svakere indikasjoner når vi er ute og søker på treninger og øvelser, men ettersom de fleste aksjonene jeg har vært ute på til nå har inkludert søk i mørket, så vil det jo være en kjempe-fordel å ha indikasjoner som er så sterke at de merkes selv om det er så mørkt at man ikke ser alle de små indikatorene som man ser i dagslys, som f.eks. endret haleføring, endret ørestilling eller det lille stoppet for å snuse litt ekstra opp i luften... Det å forsterke indikasjonene så mye at hunden nesten drar føreren over ende ved overvær, eller setter seg og nekter å gå videre ved lydpåvirkning vil jo være til veldig stor hjelp i nattsøk, så jeg krysser fingre og tær for at progresjonen fortsetter like raskt som idag.

2 kommentarer:

  1. Smarte du, altså :-)

    Men det eg lurer på, er koss han skal forstå når han får lov til å snuse og vera på tur, og når han ikkje får lov? Skal han alltid ha sittemarkering på lyd, eller skal du legge inn kommando for det?

    SvarSlett
  2. skillet mellom tur og trening/jobb er arbeidstegna, altså merketrekanten og bringkobbelet. Han forstår veldig godt forskjellen på når han har det på å når han går uten det. Kommer ikke til å bruke noen kommando, for tanken er jo at han skal sette seg dersom han hører noe, og det er jo ikke sikkert at jeg hører det, så det må shapes inn slik at det blir foretrukket adferd å tilby når han hører ting, slik at det blir hans måte å vise meg at han har hørt noe... :-)

    SvarSlett