Velkommen skal dere være!

Som en (en gang for lenge siden) håpefull journalist-spire, så er denne bloggen mitt fristed til å utfolde meg fritt omkring det som tar opp det meste av fritiden min, nemlig Odin og hans trening! Det jeg skriver er selvfølgelig mest for min egen del som treningsdagbok, men jeg håper allikevel at andre lesere vil kunne ha nytte av eller bare la seg underholde av alt det vi finner på ute i skog, mark og fjellheim. God lesing! ;-)

fredag 5. november 2010

leteaksjon i Agder

Like før kl 10 denne søndagsmorgenen ringte alarmtelefonen med et forhåndsvarsel fra paul om en aksjon i Kristiansandsområdet. Jeg sendte avgårde rask beskjed om at jeg kunne stille dersom det ble aktuelt, og en halvtime etterpå fikk jeg en telefon fra paul med beskjed om å sale opp og sette avgårde. Det ble en lang kjøretur, men etter ca tre og en halv time trillet Paul, Ola og jeg inn i KO. Vi fikk tildelt teiger og ble raskt briefet om den savnede og hele situasjonen før det bar avgårde ut for å starte søket. Min teig var delvis skogkledd og delvis et svært sandtak med masse maskiner og utstyr stående rundt i en labyrint av svære sand og grus-hauger, samt en rally-bilbane med tilhørende bygninger og tribuner. Med andre ord masser av steder der en savnet kunne ha gjemt seg, og et miljø som Odin simpelthen ELSKER å trene i. Vi startet med å dekke et skogholt og et hogstfelt på grensen mellom min teig og teigen til Ola før vi gikk inn i grustaket. Odin hadde noen veldige markeringer ned i grustaket, nærmere bestemt mot et svært lagertelt med maskiner, så vi ble stående og speide litt fra toppen av skrenten ned mot sandtaket når en av maskinene plutselig begynte å kjøre. Det var altså folk på jobb der, så da var det bare å stoppe maskinføreren og spørre ham om de hadde sett noe. De hadde sjekket alle dører, vinduer, brakker og maskiner før de startet på skiftet sitt, så da var jo deler av jobben vår lettere. Vi tok allikevel et søk i sandhaugene og områdene rundt brakkene uten andre indikasjoner enn noen utsjekk av inngangen til arbeiderbrakka der det satt folk og hadde røykepauser.

Vi søkte oss videre gjennom barskog og myrområder og gjengrodde kulturbeiter, og før vi visste ordet av det så var det blitt mørkt. Jeg tok frem hodelykta fra sekken, og det var tydelig at den ikke var helt full-ladet etter å ha ligget i sekken i et halvt år, men heldigvis så hadde vi ikke så mye igjen av teigen, så batteriene holdt til greit mens vi krysset oss nedover langs elvebredden. Vi rapporterte om ferdigsøkt teig og tuslet tilbake til bilen for å kjøre tilbake til KO for å levere inn sporloggen og fylle på batterier på lykt og gps. Vel framme fikk jeg i meg litt å spise og en kopp kaffe før jeg fikk en ny teig, og denne gangen skulle jeg ha med meg 2 røde kors folk og 2 klarsynte som troppet opp og mente de hadde sett hvor den savnede var. Jeg hadde jo sett at Odin var nokså sliten, så jeg ba fint om å få den teigen der de klarsynte ville gå, siden den på kartet så relativt flat og fin ut. Vi tok det som en vanlig teig, og kjørte opp til området, parkerte og tuslet avgårde. Odin gikk og snuste litt her og der, men når vi kom ned til en hytte som lå like ved det vannet vi skulle sjekke ut, så ble han veldig interessert i noe på andre siden. Han stakk ut på myrområdene i vannkanten og ble stående og lytte litt før han fortsatte utover, hoppet over bekken og ble borte i et skogholt på baksiden av vannet. Etter en liten stund så kom han tilbake, uten melding riktignok, men han var allikevel veldig interessert i noe på andre siden av vannet. Vi rapporterte det inn til KO og de sendte inn både Aud og Kaare med hunder for å dobbelsjekke indikasjonene, men hverken Speedy eller Odin fikk noen særlige indikasjoner, og i og med at Tone dagen etterpå søkte av områdene på andre siden av vannet uten funn, så antar jeg at det må ha vært et dyr av ett eller annet slag som har laget en lyd eller en bevegelse som Odin fikk med seg.

Jeg tok med meg røde kors folkene og søkte av den ene siden av vannet og skogholtet langs det, også uten resultat, for vi gikk tilbake til bilene og returnerte til KO. Nå hadde klokken blitt godt over 9, og søket var i ferd med å trappes ned. Vi fikk en forespørsel fra politiet om vi kunne bli over natta for å søke av noen områder med patruljegang og evt. lytteposter, men siden jeg hadde et viktig jobbmøte mandag morgen der folk skulle fly inn fra oslo for å delta, så hadde jeg ingen muligheter til å bli igjen og måtte desverre reise hjem. Det er alltid bittert å måtte avbryte et søk uten at den savnede har blitt funnet, så hadde jeg hatt mulighet så hadde jeg blitt igjen "till the bitter end", men denne gangen ble det vanskelig. Aud og Kaare måtte også hjemover, så vi kjørte sammen. Med etpar stopp på bensinstasjoner for påfyll av kaffe, så endte jeg opp hjemme kl 2 på natta, etter å ha vært i søk i 6 timer og på reise siden kl 11 på søndag formiddag. Det ble rimelig tungt å stå opp klokken halv 7 mandag morgen, men heldigvis så fikk jeg tatt det igjen med søvn etter at møtet var ferdig.

5 kommentarer:

 1. Bra jobba!
  Vi fikk vite at både Odin, Speedy og Odin (til Aud) hadde hatt markeringer UTI vannet... Og at Odin hoppet uti vannet...? Så det var stort sett vatnet jeg konsentrerte meg om + over bekken helt i enden og det skogholtet du nevnte, i tillegg til terrenget på oversiden og nordover.... der var det bratt..puhhh..

  SvarSlett
 2. Interessant og lese hvordan du og Odin gjorde søket. Det er vel mye som tyder på at den savnede har gått i elva. God innsats av dere!!

  SvarSlett
 3. Ja det stemmer at Odin (min Odin) hoppet i vannet og svømte utover et stykke, og Odin (til Aud) hadde også noen indikasjoner, men det var på samme sted som min Odin hadde vært, så vi antok at han kjente lukten av hvor han hadde vært. Speedy var også uti vannet litt på samme sted, men det var ingen skikkelige indikasjoner som gjorde oss skråsikre, men det var allikevel nok til å rapportere inn for sikkerhets skyld, siden to av hundene hadde stukket over på andre siden, og alle tre hadde tatt seg hver sin svømmetur på omtrent samme sted. :-)

  SvarSlett
 4. Ok, da forstod jeg det riktig ;-))
  Ko tok det på alvor. Det var båt der oppe på vatnet på tirsdagen.
  Håper hun blir funnet.

  SvarSlett
 5. Ja håper virkelig de finner henne raskt. Forstod at KO ville sjekke det ut med båt, for selv om det var relativt svake og usikre indikasjoner på alle hundene, så var det jo et eller annet som de var litt interesserte i. Alltid greit å heller sjekke for mye enn for lite når det er aksjon. ;-)

  SvarSlett