Velkommen skal dere være!

Som en (en gang for lenge siden) håpefull journalist-spire, så er denne bloggen mitt fristed til å utfolde meg fritt omkring det som tar opp det meste av fritiden min, nemlig Odin og hans trening! Det jeg skriver er selvfølgelig mest for min egen del som treningsdagbok, men jeg håper allikevel at andre lesere vil kunne ha nytte av eller bare la seg underholde av alt det vi finner på ute i skog, mark og fjellheim. God lesing! ;-)

søndag 28. februar 2010

B-øvelse og KO-arbeid.

Trakk fra gardinene idag og fikk en skikkelig nedtur - Tykk tåke og utrolig dårlig sikt! Den andre tanken min var at hundeførerne ville en skikkelig utfordring med orienteringen i tåkehavet, noe som var en liten opptur, men den foregående tanken var litt værre - Ville sea-kingen kunne fly og assistere oss i dette været? Desverre viste det seg, når jeg ankom oppmøtestedet, at de hadde fått flyforbud pga fare for ising. Heldigvis så visste ikke ekvipasjene om helikopteret, så for dem ble det ikke noen nedtur, men etter å ha brukt masse tid og bearbeidelse av 330-folka, så var det jo litt synd at det var været som skulle sette en stopper for samarbeidet og spenningsmomentet, men sånn er det jo bare av og til, og været er det jo svært lite å gjøre med.

Utkallingen ble sendt ut kl 8 idag tidlig, og det gikk ikke mer enn 3 sekunder før det begynte å tikke inn "mottatt"-meldinger, så det virket som om alle hadde sittet og stirret på telefonen hele helgen (som også var det jeg håpte på, og som jeg la opp til...). Etter frokost så kjørte jeg ned og møtte figurantene, og fikk instruert dem om oppgavene deres, og så bar det ned til Mega, der Georg Grødem fra politeiet ventet, klar til å instruere den "heldige" som ble utpekt til hundefaglig ansvarlig om casen. Vi ble enige om å dele opp casen, og kun fortelle hundeførerne om den første savnede og holde igjen inforen om de andre to til de var nesten ferdige med å legge opp søksplanen. Planen viste seg å være god, for etter at de var nesten ferdige så måtte de revurdere hele planen sin, så da fikk de et ekstra stressmoment der. Når en endelig plan var klar, så var alle ekvipasjene veldig klar til å bare komme seg i bilene og avgårde, men som på en ekte aksjon så sender man ikke ut folk i felten uten å ha gjennomgått søksplanen med KO, så jeg holdt dem igjen og fikk en gjennomgang av hele opplegget sammen med Georg. Når alt det var gjort (og siden jeg litt tidligere hadde fått den endelige beskjeden fra 330 om flyforbudet) så sendte jeg ekvipasjene avgårde for å starte søket.

Jeg ankom og opprettet et fremskutt KO, og etter en liten stund så ankom 2 av ekvipasjene og startet søket, mens de 2 andre parkerte og startet på en parkeringsplass noen hundre meter lenger borti veien. Etter noen minutter hadde jeg fått alle til å melde seg på nett, og søket var igang. Det varte ikke lenge før jeg satte igang første forstyrrelse/treningsmoment - kartreferanser og situasjonsrapport fra samtlige, noe som gikk veldig greit for alle sammen. Det eneste "problemet" med øvelsen viste seg jo å være at funnene kom litt vel raskt. Søket ble startet kl 10 over 10, og allerede kl 10 over halv 12 var alle funnet. Kan vel egentlig ikke kalles et problem, heller bare et godt nivå på de kommende ettersøkningsekvipasjene våre. Nå var de jo så heldige at de fikk hjelp av god sporsnø, men allikevel så fortjener de virkelig ros i massevis alle sammen, siden de virkelig løste oppgaven både raskt og utmerket, selv med alle de utfordringene jeg forsøkte å stresse dem med.

Etter at alle var funnet og alle hadde fått funn, så bar det hjem til meg der det var debriefing med grundig gjennomgang av sporlogger, søksplan, funn og alt det folk lurte på, akkompagnert av kaffe og nybakt sjokoladekake (tusen takk til Siv). Håper og tror at alle hadde godt utbytte av øvelsen, og at case og setting gav dem et lite innblikk i hvordan en reell leteaksjon fungerer. I ettertid har jeg tenkt at fremtidige øvelser for ekvipasjer under opplæring (og oss mindre erfarne A-ekvipasjer) vil være en fordel å ha med en av instruktørene våre, eller iallefall en mer erfaren HF med masse aksjonserfaring) i KO, som kan være med å observere alt fra søksplan til praktisk søk, og som i tillegg kan komme med masse innspill på debriefingen. Nå var jeg jo så heldig å få med meg Trond denne gang, som kunne komme med en del nyttige innspill til dem som hadde vært ute i søk, for jeg skal være ærlig å si at jeg ikke føler meg helt vel med å sitte å komme med råd til de som har vært ute i søk. Føler jo at jeg bare gjentar ting jeg har hørt eller opplevd selv bare et fåtall av ganger på aksjoner, istedenfor å kunne komme med råd som jeg selv har masse erfaring med. Det skrives iallefall ned på min øvelses-huskeliste, så fra og med idag så har instruktørene (og instruktørkandidatene) våre fått en ny oppgave av meg.

Målet mitt var iallefall å gjøre øvelsen så realistisk som mulig, og jeg håper at jeg i det minste fikk det sånn noenlunde til. For Odins del så ble dette en dag med masse gøy lek og intervalltrening med tennisball i snøen etter at ekvipasjene hadde fått søkt av området ved KO, og for min del så var det (i tillegg til gøy) ei veldig god trening i sambandsbruk, søksplanlegging og koordinering av søkemannskaper, noe jeg ikke akkurat tror er en ulempe å trent på.

5 kommentarer:

 1. Bra jobba!
  Synd med seakingen, men..men...de fleste har vel prøvd tidligere da vi var ute på 330 basen.

  OL burde nok være med som observatør. Det er han som senere skal kalle ut og ha ansvaret for ekvipasjene, hvem søker hvor, sterke og svake sider ved ekvipasjene m.m.
  Hvilke B ekvipasjer var det som deltok?

  SvarSlett
 2. Det var Ghita, Helen, Ola og Bjørn som var ute i søk. Og ja helt enig - hadde vært veldig greit å hatt OL med som observatør og evt leder/ordstyrer på debriefingen. Får gjøre det til en rutine fra nå av. :)

  SvarSlett
 3. Det var et flott opplegg John.
  Jeg fikk i alle fall både overraskelsesmoment og fikk følt på stressmomentet (- som du vel ønsket;)Dette førte til at jeg gjorde en del "feil" som jeg selv vet om, men det er vel det man lærer av....?? ;))
  Veldig kjekt med debrifingen etterpå. Jeg merket at du var litt usikker noen ganger - men tror ikke de andre merket det, vi fikk jo masse god hjelp fra Trond, så alt gikk veldig bra synes jeg.
  Flott at "hjelperne" fra politiet og røde kors (og 330 skvadronen) stiller opp, de var veldig positive og flinke!!!
  Til slutt takk til Siv for en nydelig kake:))

  SvarSlett