Velkommen skal dere være!

Som en (en gang for lenge siden) håpefull journalist-spire, så er denne bloggen mitt fristed til å utfolde meg fritt omkring det som tar opp det meste av fritiden min, nemlig Odin og hans trening! Det jeg skriver er selvfølgelig mest for min egen del som treningsdagbok, men jeg håper allikevel at andre lesere vil kunne ha nytte av eller bare la seg underholde av alt det vi finner på ute i skog, mark og fjellheim. God lesing! ;-)

søndag 26. juli 2009

Treningstur til Røldal

lørdag 18. juli satte jeg Odin i bilen og reiste til Røldal for litt overværstrening i høyfjellet i ei uke. Når jeg ankom så var Sylvelin, Morten og Nina allerede innkvartert i leiligheten vi skulle bo i første halvdel av uka, og alt var klart for trening.

Søndag morgen ble det overværstrening, jeg fikk lagt ut 3 figuranter og hadde ei utrolig bra økt. Det var tydelig å se at Odin likte å jobbe med andre ting enn spor, for han løp langt fra meg og søkte skikkelig selvstendig og med høy intensitet. Fant figurantene og meldte fint, selv om det var tydelig at han brannt opp en del krutt i starten når han løp så mosedottene fløy høyt, for på vei inn med siste melding så var farten heller så som så... Lot ham hvile litt i bilen før vi tok ei økt til, denne gangen med en av figurantene sittende utilgjengelig inne i et gammelt saue-skur. Her fikk vi flotte meldinger på alle, men det er tydelig at det var litt vanskelig å finne ut hva han skulle gjøre hos figuranten i skuret, for her ble det en flott halsmelding i noen minutter før han tok bringkobbelet og kom meg i møte.

Det ble også masse spor-trening i løpet av uka, på mandagen så sendte jeg Nina og Ann-Helen ut på orienteringsprøve, og ca halvannen time etter at de hadde gått så tok jeg sporsele og line på Odin og tok opp forfølgelsen. Etter 5 km så hadde vi tatt dem igjen, noe jeg var veldig glad for, siden Odin bare økte og økte farten jo nærmere vi kom og jo ferskere sporet ble. Svetta godt da jeg kom løpende inn mot Grøndalsstølen der de to satt og tok ut kurs mot neste kartreferanse. Vel framme tok jeg og Morten ei kort økt medCastro før vi tuslet oss nedover igjen.

Som alltid på ei god treningssamling så gikk raskt dagene i surr, så jeg skal ikke forsøke å skrive ned hva vi trente på de forskjellige dagene i frykt for at det bare blir rot, men av de tingene vi gjorde så var det alt fra et relativt ferskt "helvetesspor" der vi desverre slo over på et spor jeg hadde lagt ut for Ann Helen dagen før, så vi kom ikke til mål der, men fikk da iallefall plukket opp de gjenstandene jeg hadde lagt fra meg dagen før. Et 32-timer gammelt spor på 7-8 hundre meter med masse bekke-kryssinger og andre spennende utfordringer som gikk veldig bra, et relativt krevende (for meg altså, ikke for Odin) A-spor og noen fine overværs-økter, bl.a. ei hvor jeg tok på meg fullt beredskapsutstyr og tuslet til fjells i noen timer før vi kom nedover igjen og fikk fun av 2 figuranter med hund. Veldig betryggende å se at Odin jobbet så godt selv om han var sliten etter 8 km i hardt terreng, og også ekstremt betryggende å se at han ikke brydde seg om sauene vi traff på oppi fjellet i det hele tatt, selv om han gikk i frittsøk og var langt unna meg når de plutselig begynte å løpe.

Vi fikk oss ei økt (ganske dårlig økt riktignok, men allikevel ei økt som viste at vi må trene mer på detmomentet) med lyttepost. Jeg og Odin gikk opp til ei gammel koie oppå fjellet og ble sittende der mens de andre kom gående (og snakkende) oppover mot hytta. Odin fulgte dem med øynene helt til de forsvant inn i skogen, og etterpå så var det lett å se på ham hvor de var, men han ville ikke løpe ut til dem for å belønningen, noe jeg ønsker at han skal gjøre sånn at han lærer seg at det er lurt å indikere når han hører folk. Når han får mer erfaring på dette så kan jeg nok gå over til å bare belønne indikasjonene selv, men da må jeg først vite at han indikerer på de rette tingene og ikke bare later som for å godbit. På 3. forsøket så gikk det veldig bra, da løp han ut etter 2 rop, men det måtte høye rop til for å ønsket resultat. Håper bare at minnebildet sitter sånn at han gjør det bedre neste gang vi trener på dette.

Alt i alt så var det ei flott uke med masse godt selskap og skikkelig bra treningsutbytte, selv om det (som det altid er) var ganske så vedmodig å sette seg i bilen for å returnere til hverdagen og ikke bare kunne trene hund hele dagene. Tar selvfølgelig med meg både suksesser og nederlag hjem som verdifulle indikasjoner på hvor utfordringene våre ligger, så selv om det nå blir ei ukes trenings-ferie for Odin så betyr ikke det at jeg kan ligge på latsiden, men jeg må heller bruke tia på å planlegge videre trening, og ikkeminst trene meg selv opp igjen, for jeg merket at ei uke med sene kvelder og tidlige morgener tok på, så den lange "mørnings-økta" på fredagen tok på i noen slitne ben, og det kan jeg jo ikke ha noe av.

3 kommentarer:

  1. Høres ut som dere har hatt noen fantastiske dager der oppe! Håper å bli med en annen gang!

    SvarSlett
  2. Vi (eller iallefall jeg) hadde det helt supert. Skulle gjerne ha vært profesjonell hundefører på heltid, det hadde ikke vært feil. Selvfølgelig så legger vi det opp sånn at du kan bli med neste gang! ;)

    SvarSlett
  3. Ja!. Det var kjempe fint å være på treningsleir i Røldal. Det må vi gjøre igjen. Takk for all hjelpen og ei fin uke. Nina

    SvarSlett